Skip to main content

Typy proudových chráničů A a AC – kdy který použít

V dnešním světě, kdy jsme v domácnostech i v práci obklopeni elektronickými zařízeními, je nanejvýš dobré rozumět tomu, jak domovy a kanceláře chránit před možnými elektrickými poruchami. Ano, řeč bude o proudových chráničích. A v tomto článku se zaměříme na klíčové rozdíly mezi proudovými chrániči typu A a AC a vysvětlíme, jak může volba správného typu ovlivnit a zvýšit bezpečnost elektrické instalace.
Na úvod jen pro zopakování: Proudový chránič je zařízení či přístroj, který chrání proti zemním poruchovým proudům. V elektroinstalacích ho používáme proto, abychom zabránili zásahu elektrickým proudem při porušení izolace nebo při náhodném přímém dotyku částí pod napětím. Kdyby došlo k poruše elektrického obvodu pomáhá také předejít vzniku požáru.
Více se účelem proudových chráničů zdržovat nebudeme. To vše jsme totiž už poměrně dopodrobna popsali v článku Proudový chránič – ochrana před úrazem elektrickým proudem. Pojďme se raději rovnou věnovat slibovanému tématu, tj. typům proudových chráničů A a AC.
Proč se tím vůbec zabývat?
Každé elektronické zařízení může mít jiné nároky na provoz a spotřebu a spolu s vývojem technologií přibývají další a další. Díky tomu se okolnosti a podmínky v elektroinstalacích mění. To má samozřejmě vliv na potenciálně se vyskytující poruchové a svodové proudy. Pokud proudový chránič nevyberete správně, může dojít ke zpoždění nebo dokonce k nevybavení chrániče, což může mít někdy až fatální následky.
V 80. letech se v domovních aplikacích začaly instalovat proudové chrániče typu AC, které reagují jen na střídavé reziduální proudy. Tento typ proudového chrániče bezpečně ochrání instalace vybavené takovými těmi běžnými záležitostmi - žárovkami, elektrickým vytápěním, bojlerem, ledničkou, mrazákem, televizí nebo běžnými kuchyňskými spotřebiči.
Jenže dneska je naprosto běžné mít v domácnosti také klimatizaci, počítač, tepelné čerpadlo, LED osvětlení, moderní sušičku, pračku a myčku (pracující na principu spínaného zdroje). K tomu samozřejmě fény, kulmy, případně přímotopy. Čili zařízení, která generují pulzující stejnosměrné proudy.
No a?
Pokud si říkáte, že stejnosměrný proud ve spotřebiči nemůže žádným způsobem ovlivňovat proudový chránič v rozvaděči, tak jedna ze základních pouček elektrotechniky, a to 1. Kirchhoffův zákon, říká něco jiného. A sice, protékající stejnosměrný proud způsobuje „zmagnetování“ ochranného obvodu, čímž dochází ke zploštění magnetické hysterezní křivky feromagnetického jádra rozdílového transformátoru proudového chrániče. To vede ke snížení citlivosti proudového chrániče.
Čímž se dostáváme k meritu věci: Chránič typu AC je na tyto proudy imunní. A to až za hranici předepsaného chybového proudu daného chrániče.
Jaký je rozdíl mezi proudovými chrániči typu A a AC
Takže to znamená, že je lepší použít proudový chránič typu A?
Proudový chránič typ AC
Proudové chrániče typu AC jsou základním typem a reagují pouze na střídavé reziduální proudy. V případě, kdy se v elektrickém obvodu mohou vyskytnout hladké stejnosměrné proudy, dochází k znecitlivění proudového chrániče, který přestává plnit ochranné funkce. Z tohoto důvodu se přestává používat pro aplikace, kde tenhle jev může nastat (LED svítidla, elektronická zařízení se spínanými zdroji atd.). Některé země tento typ proudového chrániče dokonce už vůbec nepovolují (Německo, Rakousko…).
V elektrických obvodech, na které proudový chránič typu AC ještě stačí, máte typicky elektrické vytápění, bojler, rychlovarné konvice a další kuchyňské spotřebiče jako třeba toustovač, topinkovač, běžné elektrické nářadí, žárovky.
Proudový chránič typ A
Tyto proudové chrániče reagují jak na střídavý reziduální proud (podobně jako typ AC), tak i na stejnosměrný proud. Z technického pohledu je proudový chránič typu A stejný jako AC, jenže navíc dokáže detekovat onu stejnosměrnou složku. A proto jsou proudové chrániče typu A vhodné pro běžné moderní zásuvkové i světelné obvody a spotřebiče, které využívají technologii spínaných elektronických obvodů a generují rušení.
Tedy pro elektrické obvody, ve kterých máte počítače, sušičky, pračky, myčky, fény, mikrovlnky, spotřební elektroniku, LED osvětlení atd., je proudový chránič typu A jednoznačně vhodnější.
Co si z toho odnést?
Při výběru správného typu proudového chrániče vezměte v úvahu nároky a požadavky konkrétního elektrického obvodu. Typ AC může poskytnout adekvátní ochranu pro jednoduché elektrické obvody, zatímco v domácnostech a firmách plných moderních elektronických vymožeností je nezbytný proudový chránič typu A.
Ochrana majetku a především zdraví uživatelů by mělo být na prvním místě. Máte-li pochybnosti, jaký typ chrániče vybrat, nebojte se obrátit na odborníky, kteří vám poradí s optimálním řešením pro vaši elektroinstalaci.